منوی دسته بندی

سونوگرافی نوزاد چرا انجام می شود؟

سونوگزافی نوزاد چگونه است؟

سونوگرافی نوزاد چه انواعی دارد؟ فواید سونوگرافی نوزاد چیست؟

اهمیت سونوگرافی نوزاد و علت آن

 هدف از انجام سونوگرافی نوزاد معمولاً  پیگیری برای ارزیابی بیشتر ناهنجاری های جنینی است که در سونوگرافی قبل از تولد یا در طول بررسی علائم نوزادان تشخیص داده شده است.

نقش سونوگرافی قبل از تولد  برای شناسایی ناهنجاری های جنین در پنج دهه ی گذشته تکامل یافته است و تا حدی به کاهش میزان مرگ و میر جنین کمک کرده است. در سه ماهه ی سوم ناهنجاری های بیشتری در جنین مشاهده می شود.

نقش سونوگرافی در این موارد معمولاً تأیید یا حذف ضایعات التهابی یا التهابی مادرزادی یا اکتسابی اندام های شکمی است. اما سونوگرافی نوزاد پس از تولد برای بررسی شدت ناهنجاری های تشخیص داده نشده در طول بارداری و یا شک به موارد تازه می پردازیم.

(برای مطالعه بیشتر در مورد سونوگرافی بارداری اینجا کلیک کنید)

در چه مواردی پزشک درخواست سونوگرافی شکم نوزاد می کند؟

اگر نوزاد علائمی مانند درد و تورم و توده در شکم, استفراغ های مکرر, عملکرد غیر طبیعی کبد و کلیه داشته باشد پزشک سونوگرافی شکم را  به عنوان اولین اقدام تصویربرداری برای بررسی های بیشتر درخواست می کند.

سونوگرافی شکمی اندازه ی ارگان های شکم و وجود آسیب یا التهاب در آنها مشخص می کند.

سونوگرافی در دوران نوزادی چه مواردی را بررسی می کند؟

آپاندیسیت (التهاب آپاندیس)

 سنگ کلیه یا مثانه،

بررسی بیضه نوزاد

وجود کیست

آبسه ی شکمی

تشخیص رفلاکس مثانه به ادرار و هیدرونفروز ( تجمع ادرار درون کلیه وافزایش سایز آلت) نوزاد و شیرخوار

 به عنوان راهنما جهت نمونه برداری از کلیه ها و سایر ارگان ها نوزاد

عفونت های کلیوی

سونوگزافی نوزاد چگونه است؟

سونوگرافی نوزاد

مثال هایی از کاربرد سونوگرافی در نوزادان است.

سونوگرافی کلیه نوزاد یا اصطلاحا سونوگرافی رنال نوزاد

 سونوگرافی روش تصویربرداری ایمن است که بر به جای امواج اشعه ی ایکس از امواج صوتی استفاده می کند.

 امواج صوتی تصاویری را ایجاد می کنند که بوسیله آنها اندازه، شکل، مکان و در برخی موارد جریان خون کلیه ها برای پزشک قابل مشاهده می باشد.

در سونوگرافی امواج صوت به شکم نوزاد فرستاده شده و توسط مبدلی دریافت می گردد ، سپس توسط کامپیوتری به تصویر در می آید. و بدین طریق تصویری از محتویات داخلی شکم ( شامل آپاندیس, روده, کبد و …) حاصل می شود.

تفاوت سونوگرافی کلیه و مجاری ادرار در نوزاد و بزرگسال چیست؟

ظاهر سونوگرافی کلیه های کودکان و بزرگسالان به طور چشمگیری با هم تفاوت دارد. در کلیه طبیعی نوزاد تازه متولد شده ، اکوژنیسیته یا میزان بازتاب موج فراصوت در  قشر کلیه برابر با کبد است.

معمولا در نتیجه ی پخش شدن عوامل باکتریایی و رسیدن به کلیه عفونت ادرار ایجاد می شود.

سونوگرافی بیضه در نوزادان

بیضه ها مسئول تولید اسپرم و تستوسترون در انسان هستند. تعیین دقیق حجم بیضه در ارزیابی بیماران مبتلا به انواع اختلالات رشد و عملکرد بیضه ها دارای اهمیت فراوانی برخوردار است. سونوگرافی  ابزاری  مناسب و قابل اعتماد برای تعیین حجم بیضه ها در مواقع نیاز به اندازه گیری های عینی ، دقیق و قابل تکرار فراهم می کند.

سونوگرافی به آسانی در دسترس و ارزان است و  از اشعه یونیزه  استفاده نمی شود. بنابراین برای نوزادان بسیار مناسب است.

سونوگرافی بیضه یک روش تصویربرداری کم خطر برای تشخیص طیف وسیعی از اختلالات دوران نوزادی مانند پیچ خوردگی بیضه، سرطان بیضه و اپیدیدیمیت است.

پیچ خوردگی بیضه نوزادان یا اصطلاحا تورشن بیضه وضعیتی جدی و اورژانسی است که باعث پیچ خوردگی و درنتیجه انسداد لوله ی اسپرم و عروق آن می شود.

همچنین یکی از روش های بررسی بیضه نزول نکرده در نوزادان انجام سونوگرافی بیضه در شیرخواران است.

بیضه های نهفته یا نزول نکرده در نوزادان چیست؟

بیضه های نهفته بیماری شایعی در پسران است.
در دوران بارداری و تکامل جنین، بیضه ها باید به طور طبیعی از داخل شکم حرکت می کنند تا سرانجام در خارج از بدن قرارگیرند. این فرایند معمولا قبل از تولد رخ می دهد، اما می تواند تا ۶ ماه پس از تولد نیز طول بکشد.

اگر بیضه ها تا زمانیکه پسری ۶ ماهه است هنوز بیرون نیاید، اختلالی بسیار مهم است که باید به سرعت تشخیص داده شده و درمان شود.

نحوه انجام سونوگرافی بیضه نوزاد چگونه است؟

سونوگرافی روشی است که از امواج صوتی بدون خطر برای ایجاد تصویر از ارگانی در بدن استفاده می کند.  در سونوگرافی بیضه، تصاویری از اسکروتوم ( کیسه ی بیضه ای) و بیضه ها تولید می شود.
بیضه ها ارگانی در سیستم تولید مثل مردان است که هدف اصلی آن تولید اسپرم ( سلول جنسی مذکر) است. سونوگرافی روشی ایمن، کم خطر و غیر تهاجمی است.

کاربرد سونوگرافی بیضه نوزاد

 

سونوگرافی بیضه برای تشخیص طیف وسیعی از اختلالات بیضه مورد استفاده قرار می گیرد. اگر پیچ خوردگی بیضه درمان نشود، می تواند باعث قطع شدن و از بین رفتن بافت بیضه شود.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *