سونوگرافی تيروئيد
سونوگرافی تیروئید و کاربرد آن
سونوگرافی تیروئید چیست؟
گره های تیروئید اغلب به طور تصادفی در روش های مختلف تصویربرداری مانند سونوگرافی تیروئید و گردن تشخیص داده می شوند. با این حال ، سونوگرافی تیروئید شایع ترین روش تشخیصی و توصیفی برای بیان این گره ها در تیرویید است.
اغلب افراد با سونوگرافی در دوران بارداری آشنایی دارند، اما تصویربرداری سونوگرافی در بسیاری از زمینه های دیگر پزشکی ، مثلا در تشخیص بیماری های تیروئید نیز بسیار پرکاربرد است.سونوگرافی تیروئید روشی ایمن و بدون درد است و جهت بررسی از غده تیروئید طراحی شده است. در این روش از اشعههای یونیزان و اشعه ایکس ری استفاده نمیشود، به همین دلیل تقریبا عوارضی به همراه ندارد.

سونوگرافی روشی بسیار حساس است و گره های غیر قابل لمس را میتوان با کمک آن مشاهده کرد. گاهی اوقات ممکن است پزشکان از سونوگرافی تیرویید به عنوان بخشی از یک معاینه پزشکی استفاده کنند مخصوصا اگر بیمار علامتی داشته باشد که ممکن است با بیماری تیروئید مطابقت داشته باشد ، مانند خستگی.
سونوگرافی بافت نرم تیرویید در تشخیص طیف وسیعی از بیماری های غدهی تیروئید مانند:
توده های خوش خیم و سرطان های تیروئید
مورد استفاده قرار میگیرد.
غدهی تیروئید با نمای پروانهای شکل در جلوی گردن قرار دارد که ۲ لوب آن در دو طرف گردن با یک باند باریک از بافت تیروییدی به یکدیگر متصل شده است.غدهی تیرویید ارگانی است که هورمون تیروئید را تولید میکند و بر بسیاری از عملکردهای مهم فیزیولوژیک مانند تعداد ضربان قلب ، میانگین دما و سوخت و ساز پایهی بدن تأثیر می گذارد.
اگر در معاینه بزرگی یا برجستگی تیرویید لمس شود و یا نتایج آزمایشات خونی تیرویید غیرطبیعی باشد از سونوگرافی جهت بررسی بیشتر استفاده میشود. هم چنین میتوان از سونوگرافی تیروئید برای غربالگری استفاده کرد مثلا در برخی از بیماری های ژنتیکی که خطر ابتلا به سرطان تیروئید افزایش مییابد، ممکن است به سونوگرافی منظم تیروئید نیاز داشته باشید.

از کاربردهای دیگر سونوگرافی بررسی عود سرطان در افرادی است که در گذشته تومور تیروییدی خود را جراحی کرده اند. گاهی از سونوگرافی تیروئید برای هدایتFNAB ( نوعی روش نمونه برداری از بافت تیرویید که سلول های بافتی را بررسی میکند) استفاده می شود.
سونوگرافی تیروئید چگونه کار می کند؟
در تصویربرداری اولتراسوند یا همان سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر استفاده می شود. امواج صوتی به بافت های داخلی بدن فرستاده میشود و بازتاب این امواج توسط دستگاهی به نام پروب دریافت میشود که این امواج دریافتی به دلیل ماهیت متفاوت بافت سرعت های متفاوتی دارند. در نهایت این اطلاعات توسط رایانه جمع آوری می شود و تصویر سونوگرافی ایجاد میشود. رایانه تصویر را بر اساس بلندی صوت (دامنه) ، فرکانس و مدت زمان بازگشت سیگنال اولتراسوند به مبدل ایجاد می کند.
سونوگرافی تصاویر متحرکی را در لحظه تولید می کند که این ویژگی پزشکان را قادر میسازد تا از این طریق حرکت اندام ها و جریان خون داخل عروق را مشاهده کنند.
معاینات سونوگرافی نسبت به حرکت بیمار بسیار حساس هستند به عنوان مثال کودک فعال یا گریان می تواند در روند معاینه اختلال ایجاد کند. بنابراین باید سعی کنیم کودک را از قبل معاینه آرام نگه داریم.
خطرات و موارد منع مصرف سونوگرافی تیرویید
