منوی دسته بندی

سونوگرافی آنومالی

یکی از انواع سونوگرافی‌هایی که زنان باردار در طی دوران بارداری خود باید انجام دهند، سونوگرافی آنومالی است. این نوع سونوگرافی در اواسط دوران بارداری انجام می‌گیرد و به صورت کلی به بررسی سلامت جنین و رحم مادر می‌پردازد. اگر می‌خواهید با این نوع سونوگرافی و روش انجام آن آشنا شوید، ادامه این مطلب می‌تواند اطلاعات بسیار مناسبی را در اختیار شما قرار دهد.

سونوگرافی آنومالی چیست؟

مطمئنا هر فردی طی دوره بارداری با انواع و اقسام توصیه‌ها و روش‌‌ها مواجه می‌شود. از آنجایی که هفته بیستم برای مادر و نوزاد  مهم است، اسکن آنومالی را بسیار توصیه می‌شود. حتی ممکن است در این سونوگرافی مادر شدن یا نشدن فرد به صورت کاملا واضح مشخص شود.

سونوگرافی آنومالی یا اسکن اواسط بارداری یک سونوگرافی است که بین هفته هجدهم و بیست و یکم بارداری انجام می‌شود که جنین و رحم را به طور دقیق و از نزدیک بررسی کند و مشخص کند که جفت در کجا قرار گرفته است.

هدف این اسکن بررسی هر گونه ناهنجاری فیزیکی عمده در نوزاد در حال رشد است. این اسکن می‌تواند به عنوان اسکنی عمل کند که در آن تصویر دو بعدی سیاه و سفید (2-D) تولید می‌شود که نمای جانبی جنین را در رحم نشان می‌دهد. این تصویر صورت و دست‌های نوزاد را در هفته بیستم نشان می‌دهد و به متخصص و پزشک مربوطه ایده‌ای از آنچه درون رحم می‌گذرد، می‌دهد. این روش در عین مهم بودن می‌تواند بسیار هیجان‌انگیز هم باشد. در ادامه بیشتر در مورد این نوع سونوگرافی بحث خواهیم کرد.

چرا سونوگرافی آنومالی انجام می‌شود؟

اسکن ناهنجاری اواسط بارداری برای بررسی هر گونه ناهنجاری فیزیکی در نوزاد در حال رشد انجام می‌شود. اگرچه نمی‌تواند همه مشکلات را تشخیص دهد، اما به متخصص و سونوگرافیست مربوطه دید بسیار خوبی در مورد استخوان‌ها، قلب، مغز، نخاع، صورت، کلیه‌ها و شکم نوزاد می‌دهد و پزشک اجاره می‌دهد که مشکلات و ناهنجاری‌های زیر را به خوبی تشخیص دهد؛ گرچه ممکن است برخی بسیار نادر باشند:

 

  • آنسفالی؛
  • فتق دیافراگم؛
  • گاستروشیزیس؛
  • Exomphalos
  • اسپینا بیفیدا باز؛
  • آژنزی کلیه دو طرفه؛
  • دیسپلازی اسکلتی کشنده؛
  • سندرم ادواردز یا T18؛
  • سندرم پاتاو یا T13؛
  • شکاف لب؛
  • مشکلات جدی و وخیم قلبی.

اکثراً اسکن نشان می‌دهد که کودک در حال رشد طبیعی است، اما در موارد معدودی، سونوگرافی مشکلی را پیدا می‌کند یا به آن مشکوک می‌شود.

سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی چگونه انجام می‌شود؟

سونوگرافی آنومالی شامل مراحل مشخصی است که به آن می‌پردازیم. متخصص در ابتدا از بیمار می‌خواهد روی تخت دراز بکشد و شکم را باز کند و سپس روی شکم ژل مخصوص سونوگرافی را می‌زند.

سپس یک پروب دستی را روی پوست شکم می‌گذارند که بدن نوزاد را بررسی کند. لازم است گفته شود که از ژل استفاده می‌شود که اطمینان حاصل شود تماس خوبی بین پروب و پوست وجود دارد. همانطور که پروب روی شکم مادر حرکت می‌کند، تصویری دو بعدی سیاه و سفید از نوزاد روی صفحه نمایشگر دستگاه ظاهر می‌شود. برای دید بهتر، سونوگرافیست از مادر ‌می‌خواهد قبل از ویزیت، آب بنوشد تا مثانه پر شود. گاهی اوقات سونوگرافیست ممکن است کمی فشار بیشتری وارد کند که دید بهتری نسبت به جنین داشته باشد و بتواند جزئیات را به خوبی مشاهده کند.

تمامی مراحل این سونوگرافی ممکن است در حدود 30 دقیقه به طول بینجامد. لازم به ذکر است که می‌توان جنسیت جنین را نیز در صورت تمایل شناخت. برای این منظور باید از قبل به متخصص خود اطلاع دهید.

آیا این سونوگرافی به مادر یا جنین آسیب می‌زند؟

هیچ خطر شناخته شده‌ای از انجام سونوگرافی آنومالی برای نوزاد یا مادر وجود ندارد، اما مهم است که به دقت فکر کنید که آیا این اسکن انجام شود یا خیر.

ممکن است این سونوگرافی اطلاعاتی ارائه دهد که به این معنی باشد که شما باید تصمیمات مهمی بگیرید. برای مثال، ممکن است آزمایش‌های بیشتری به شما پیشنهاد شود که خطر سقط جنین را در پی دارد و باید تصمیم بگیرید که آیا این آزمایش‌ها را انجام دهید یا خیر. تمامی این موارد با مشورت مناسب با پزشک و متخصص حل‌شدنی است.

اهمیت انجام سونوگرافی آنومالی

این سونوگرافی که در هفته‌های 18 الی 22 بارداری توصیه‌ می‌شود، باعث می‌شود مادر و پزشک از هرگونه مشکل و نقص احتمالی در جنین مطلع شوند. این اطلاعات  در درمان فوری و به موقع نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند. برخی اختلالات و مشکل‌ها بسیار جدی هستند و اگر به موقع تشخیص داده نشوند حتی امکان از دست رفتن جنین هم وجود خواهد داشت. اما در صورت تشخیص به موقع می‌توان با شروع درمان، نوزادی سالم را به دنیا آورد.

همچنین اگر مشکلات جزئی نیز وجود داشته باشد، می‌توان با آگاهی از آن‌ها بعد از به دنیا آمدن نوزاد، درمان را به سرعت شروع کرد و از پیشروی مشکل جلوگیری کرد.

لازم به ذکر است که تمامی مشکلات جنین با این روش قابل تشخیص و پیشگیری نیست؛ ممکن است نیاز به تست‌های بیشتر یا حتی نیاز به دنیا آمدن نوزاد و بررسی‌های بیشتر وجود داشته باشد. اما به طور کلی سونوگرافی آنومالی در حال حاضر نقش بسیار پررنگی در جلوگیری از هرگونه مشکلات جدی در نوزادان دارد و باید توسط پزشک و مادر جدی گرفته شود.

روش سونوگرافی آنومالی

کلام پایانی

در این مطلب سونوگرافی آنومالی و اهمیت آن را شرح دادیم. این موضوع بسیار مهم و تاثیرگذار است که مادران باردار از تمامی مراحل بارداری خود و اقداماتی که باید در طی این دوران انجام دهند آگاه باشند.

این سونوگرافی با توجه به اهمیت بالای خود باید مورد توجه مادران باردار باشد و با انجام آن از هرگونه مشکل احتمالی آگاه شده و با نظر پزشک درمان موثر و به موقع را شروع کنند که نوزاد به بهترین شکل ممکن و بدون هیچ مشکل جدی به دنیا بیاید. انجام سونوگرافی آنومالی تحت نظر دکتر نبی پور تاثیر مفیدی بر رشد جنین دارد و یکی از بهترین روش های مراقبتی محسوب می شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *